Varkauden lehden uutistoimittaja Anne Marttala muistelee opiskeluaikojaan 1970-luvulla.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

– Professorina meillä oli Pertti Hemánus. Asioita lähestyttiin pikemminkin kysymyksien kautta kuin faktatietojen avulla. Oli osattava kyseenalaistaa asioita. Tämä onkin viestinnän ammattilaiselle tärkeä ominaisuus.

 

Opinnoissa painotettiin objektiivisuuden ja subjektiivisuuden käsitteitä. Marttala toteaa, ettei objektiivinen lähestymistapa ole käytännössä mahdollistakaan. Toimittajan omat valinnat vaikuttavat aina näkökulmaan. Lisäksi täytyy päättää, mitkä uutiset valitaan STT:n listoilta tai mitkä menevät pääsivulle.

 

Marttala opiskeli lehdistö- ja tiedotusoppia sivuaineena. Pääaineena hänellä oli yleinen kirjallisuustiede. Lisäksi hän luki suomen kieltä. 1970-luku oli poliittisesti aktiivista aikaa. Myös Marttalan aika kului erilaisten opiskelija-aktiviteettien parissa.

 

– Ajalle oli leimallista yhteiskuntakriittinen ja vasemmistolainen asenne. Opintoihin kuului muun muassa marxilaista ja leniniläistä filosofiaa käsittelevä kurssi.

 

Toimittajakoulutuksen merkityksestä työelämässä Marttalalla on vahva mielipide.

 

– Toimittajan täytyy osata tehdä juttuja vaikeistakin asioista. Tarvitaan kykyä jäsentää asioita. Toimittajan pätevyyden mittarina pitäisi olla akateeminen loppututkinto. Koulutuksen painoarvon pitäisi näkyä myös palkkauksessa. Tähän täytyisi saada muutos.

 

Anne Sivula