Aamulehden toimittaja Kirsti Pohjonen korosti omassa alkupuheenvuorossaan kielen hallinnan ja kieliopintojen erityistä merkitystä toimitustyölle.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

-Teorioiden tuntemus on tärkeää, mutta käytännön työn harjoituksen merkitystä ei voi aliarvioida, Pohjonen totesi. Työelämään siirtyneet opiskelijat huomaavat pian, miten toimitukset työntävät uudet toimittajansa nopeasti kentälle.

 

Pohjonen näki, että oikea koulutuspaikka toimittajan työlle on juuri yliopisto. Yliopisto-opinnot kykenevät Pohjosen mukaan antamaan sivuaineiden kautta laajan tietopohjan työskentelylle. Esimerkiksi tuleva politiikan toimittaja voi valtio-opin opintojen myötä saada hyvät lähtökohdat työhönsä.

 

Pohjonen toi esiin, että kerran aloittaneita ja myöhemmin opintonsa keskeyttäneitä opiskelijoita pitäisi saada vedetyksi tehokkaasti takaisin opintojen pariin. Opinnot olisi Pohjosen mukaan aloitettava heti ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen, kun kieliopinnot ovat vielä hyvin muistissa.

 

Tampereen yliopiston opiskelija Heidi Asplund korosti aloituspuheessaan tiedotusopin opintojen tärkeyttä.

 

-Tiedotusoppi luo toimittajaidentiteetin, Asplund totesi. Hän korosti myös työharjoittelun tärkeyttä opinnoissa, sillä sen avulla päästään kiinni varsinaiseen toimittajan työhön.

 

-Tiedotusopin laitos ei ole täydellinen, mutta harva opiskelija haluaisi kuitenkaan vaihtaa pääainetta, Asplund totesi hymyillen.

 

Pekka Tamminen