Kaarle Nordenstreng johdatti yleisön toimittajaopetuksen ja toimitustyön juurille näyttämällä helmiä Yleisradion arkistosta 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vuonna 1947 sanomalehtitutkinnon aloittanut Pentti Salmelin muisteli opiskeluvuosiaan Helsingissä. Syksyllä 1947 Yhteiskunnallisen korkeakoulun koko opiskelijamäärä oli 766, joista 150 oli sanomalehtiopin opiskelijoita eli "neekereitä". Käytännön opetus oli pitkälti yhden miehen, Eino Suovan, varassa.

 

Salmelin kuvaili silloista opiskelijajoukkoa resupekoiksi, joiden yleinen asu oli siviilimuotoon korjailtu vanha asetakki. Deadlinet olivat tiukkoja, ja kirjoituskoneitten kaltaisia ylellisyyksiä oli vain harvalla. Siksi juttuja kirjoiteltiin myöhään yöhön kuppiloissa – opettajien urakkana oli sitten tulkita opiskelijoiden tuottamia harakanvarpaita.

 

Aineelliset puutteet paikkasi Salmelinin mukaan opiskelijoiden kova oppimisen halu. Akseli Rautavaaran kirjoittama "Minusta tulee toimittaja" kului opiskelijoiden innokkaissa käsissä.

 

Toimittajaopiskelijoiden aika ei kuitenkaan kulunut pelkästään opiskellessa. "Neekereiden" ainejärjestötoiminta oli vilkasta, ja Salmelinillekin kertyi ainejärjestöaktiivina runsaasti edustustilaisuuksia. Sanomalehtityön opiskelijat tuottivat myös omaa lehtistään otsikolla "Neekerin uni".

 

Riina Hara